Näringsminister Maud Olofsson höll presskonferens om regeringens syn på regionindelningen. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Kronoberg

Kronoberg kan bli skånskt 2015

På onsdagen meddelade regeringen att Skåne, Västra götaland, Halland och Gotland får bli egna regioner. Och regeringens besked öppnar för att Kronoberg kan bli en del av en sydsvensk region så tidigt som 2015.

Diskussionen om hur den offentliga verksamheten i Sverige ska organiseras har pågått under många år. Dagens länsindelning går tillbaka till Axel Oxelstierna och 1600-talet och enligt många är det inte ett optimalt system för det moderna samhället.

En av tankarna är bland annat att sjukvården blir alltmer specialiserad och att det inte är rimligt att alla län och landsting ensamma ska erbjuda all typ av vård eftersom att kostnaderna då blir alltför stora. En annan fråga handlar om kollektivtrafik där till exempel dyr tågtrafik blir allt viktigare.

Kronoberg har redan bestämt sig för att man vill bilda en gemensam region tillsammans med Blekinge och Skåne och dagens besked från regeringen innebär att en sådan kan bli verklighet, men tidigast 2015.

Uno Aldegren som är regionråd i Region Skåne säger att man arbetar vidare med frågan för att se vad en sydvensk region med Skåne, Kronoberg, Blekinge och kanske Kalmar skulle kunna innebära för till exempel sjukvården och han säger att det kan vara rimligt att tro att det finns en sydsvensk region på plats 2015.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".