Rikspolischefen Bengt Svensson. Foto: Karin Hellzén / SR Kronoberg
Kronoberg

Polisbevakning finansieras nationellt

Kronobergspolisen själva kommer inte att behöva finansiera polisbevakningen av EU:s ministerrådsmöte som äger rum i Växjö i höst. Det lovar rikspolischefen Bengt Svenson som på onsdagen besökte Växjö.

Tidigare har det funnits en viss oro bland Kronobergpolisen att de själva ska lägga ut flera miljoner inför mötet.

– Kronoberg är en liten polismyndighet. Det innebär att de har väldigt små möjligheter att hantera extra kostnader. Därför kommer Kronobergspolisen behandlas på ett positivt sätt som gör att de här extra kostnaderna inte påverkar den övriga verksamheten. Det kan jag garantera, säger Bengt Svenson.

Ekonomichefen på Kronobergspolisen har tidigare uttryckt en oro över hur ekonomin ska gå ihop, när runt 500 extra poliser kommer till Växjö i september för att bevaka mötet där EU:s jordbruksministrar träffas. Alla poliser ska ha mat, husrum, transport, lön och traktamenten. Något som väntas kosta mellan två och två och en halv miljoner kronor.

Oron har funnits över att Kronobergspolisen ska ta pengarna från egen kassa. Men rikspolischefen Bengt Svenson kan alltså garantera så inte blir fallet.

Diskussion med justitiedepartementet 
Riskpolisstyrelsen kommer nu att föra en diskussion med justitiedepartementet om hur kostnaderna för EU-bevakningen kommer att täckas.

- Jag förutsätter att de diskussioner som jag ska ha med justitiedepartementet kommer att vara framgångsrika för polisväsendet. Att bevaka ordförandeskapet i EU är ju något extra som polisen måste bevaka. Därför måste vi också få ersättning för de insatser som vi gör, säger Svenson.

Men det är inte klart hur mycket pengar polisväsendet kommer få från regeringen. Och inte heller när pengarna kommer till de berörda polisdistrikten. Rikspolisstyrelsen beräknar att 120 miljoner kronor extra behövs för att kunna klara av halvåret då Sverige är ordförandeland för EU.

- Oavsett vilken ersättning vi får så kommer Kronobergspolisen inte att få bära den här kostnaden själv, absolut inte, säger rikspolischefen Bengt Svenson.

Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".