Carolina Klüft och stavhopparen Tim Lobinger på presskonferens om inomhuspremiären. Foto: Adam Ihse/Scanpix
Växjö

Klüft laddar för sprint

På torsdagskvällen är det dags för friidrottaren Carolina Klüft att genomföra årets första tävling. Men det är inte i längdhopp som hon ska tävla. Skadan i skenbenet gör att Klüft ska springa korta sprintdistanser för att träna snabbhet under hela inomhussäsongen.

– Jag ska nog inte ha jättehöga förväntningar på den första tävlingen. Jag springer för att bli snabbare, säger Carolina Klüft, som inte kommer att hoppa längd under hela inomhussäsongen.

Stressfrakturen på vänster skenben läker visserligen jättebra, men Klüft vill förstås inte riskera något inför utomhussäsongen. Därför blir det uteslutande sprint under våren, och på torsdagskvällen är det dags för första tävlingen.

Inga stordåd
Carolina Klüft ska springa 60 meter men förväntar sig inga stordåd. Istället är det ansatshastigheten som ska förbättras. Och dessutom ska suget efter själva längdhoppandet tillgodoses, med tävling i andra grenar

– Jag känner ju ett sådant sug efter att börja hoppa så det är skönt att få vara där, även om jag tävlar i andra grenar.

Längdhoppare på riktigt
Förra säsongen, blev ju inte riktgit som Klüft tänkt sig. OS i Peking och niondeplatsen där, blev en besvikesle i jämförelse med vad vi är vana vid att Klüft presterar.

Men nu är det annorlunda, säger hon. Inför 2009 känner sig nämligen inte Carolina som mångkamparen som bytt gren.

– Nu börjar jag känna mig som en längdhoppare.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".