Alvesta

Alvesta kommun ska fixa till brister i faktureringen

Efter den svidande kritik som Alvesta kommun fick i höstas för sin hantering av fakturor har arbetet med att åtgärda problemen nu kommit igång.

– Vi har beslutat om ett åtgärdsprogram som ska leda till bättre rutiner och tydligare skrivningar och liknande, säger kommunalrådet Robert Olesen (S).

Alvesta kommuns revisorer hade låtit granska 100 av cirka 34 000 fakturor som kommunen hanterar varje år. Och 14 av de 100 fakturorna hade brister. Tjänstemän hade attesterat sina chefers fakturor, räkningar för miljonbelopp betalades utan ordentligt underlag och det representerades utan att det framgick vilka som var med eller varför. Kommunanställda hade också attesterat projekt som de själva höll i.

Revisorernas kritik var svidande och kommunledningen fick en lång lista över åtgärder som måste vidtas - både omedelbart och på längre sikt.

I de 14 fall där brister upptäcktes har det inte hittas några oegentligheter, enligt kommunens revisorer, men vad som kunde ha uppdagats i de 33 900 fakturor som inte granskades det kan Robert Olesen inte säga något om.

– Det kan vi ju inte garantera, vi kan ju bara utgå från det som revisorerna tittat på, säger han.

Vad tror du att kommuninvånarna tycker om att er fakturahantering har sett ut så här och till viss del fortfarande gör det?

– Det är klart att kommuninvånarna förväntar sig att man ska följa de regler som finns och att det finns rutiner, och det är det vi ska ta fram nu, säger han.

Kommunrevisionens ordförande, Börge Nielsen (V), säger att revisorerna är nöjda med det arbete som kommunledningen nu satt igång för att komma till rätta med de problem som finns. Och Robert Olesen säger att det kommer att ta tid innan alla rutiner kring fakturahanteringen fungerar fullt ut.

– Arbetet löper på och vi tar de akuta sakerna först och jobbar sedan vidare med det andra.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista