Markaryd

Markaryd sneglar västerut

Beskedet från regeringen att Halland får bilda en egen region gör nu att intresset vaknar hos kommuner på andra sidan länsgränsen för att ansluta sig till Halland, bland annat i Markaryd.

– Det stänger inte dörren på något håll i det här läget för vår del utan vi måste nu aktualisera frågan på nytt igen nu när vi fått nya förutsättningar, säger Bengt Germundsson, kommunalråd i Markaryd

Vad talar för en anslutning till Halland respektive Skåne?

– Jag tror man ska tänka mer på vad som är nyttan för den enskilda medborgaren och kommuninvånaren, det är ju trots altt kommuninvånarna som ska ha nytta av det här.

Visserligen har regionförbundet i Kronobergs Län, där Markaryd ingår, förordat en anslutning till skåneregionen, men något självändamål att hålla Kronoberg enat finns ändå inte, säger Bengt Gudmundsson.

Han utesluter heller inte att Markarydsborna ska ges möjlighet att rösta om vilken större region man vill tillhöra och frågan får inte bli en sak enbart för politikerna.

Därför avstår han från att förorda något alternativ men ser ändå vissa fördelar med en anslutning västerut

– Väldigt grovt kan man väl säga så att en sydsvensk region blir väldigt stor och som liten kommun funderar man alltid på vilket inflytande man får. Halland blir en betydligt mindre region med kanske en annan närhet och större inflytande, säger Bengt Germundsson kommunalråd i Markaryd.

Mats Wetterlund
mats.wetterlund@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista