Ljungby

Inga Rosengårdare till Ljungby - konjunkturen hann före

Lågkonjunktur och varsel satte stopp för Ljungby kommuns satsning att locka arbetslösa från Rosengård till Ljungby. Inte en enda hann flytta till Ljungby innan konjunkturen svängde.

– Det klart att man känner besvikelse, men samtidigt beror det här på saker som vi inte kan påverka, säger Hasse Bremer är företagslots på Ljungby kommun.

Sedan i höstas har närmare 1000 människor varslats från sina jobb i Ljungby kommun. Men i januari 2008 såg allt annorlunda ut. Då skrek företagen efter arbetskraft, störst brist var det på svetsare och CNC-operatörer.

Och som Sveriges Radio Kronoberg berättade då, tänkte Ljungby kommun och företag i kommunen att arbetskraftsproblemet skulle lösas genom att locka till sig arbetslösa invånare från Rosengård i Malmö. Och enligt Hasse Bremer var intresset också stort från rosengårdsborna.

– Mellan 20 och 30 familjer var här uppe på besök för att se vad Ljungby hade att erbjuda, säger Hasse Bremer.

De som engagerade sig i det här, la under några månader ner mycket tid och arbete på projektet. Men Hasse Bremer vill inte se det som att det jobbet var förgäves.

– När lågkonjunkturen är över skulle det förvåna mig mycket om vi inte kommer vara i samma situation igen och behöver arbetskraft. Då kommer vi kunna ta upp de goda kontakterna vi haft med Rosengård, säger Hasse Bremer.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista