Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Kronoberg

Flismarknaden på väg uppåt

Det går mot ljusare tider för många fliseentreprenörer. Efter år av låga priser och en allmänt osäker marknad tror nu många inom branschen på en bättre framtid.

Företaget Väckelsångs Skogsmaskiner har i över 30 år arbetat med avverkning och gallring av skog, men har från den här vintern också satsat på flis, berättar Stig Gustafsson:

– Vi har skaffat två maskiner som än så länge har fullt upp, säger Stig Gustafsson.

– Vi tror att den här uppgången som börjat nu kommer att fortsätta, säger Stig Gustafsson, som också tror på en prisuppgång för flis när allt fler värmeverk använder flis och det blir konkurrens.

Det är efter avverkning av skog som kvarliggande grenar och toppar samlas ihop och krossas maskinellt i en s k flishugg och sen används som energiråvara, t ex att elda med i värmeverk.

Enligt Urban Blomster, VD på Södra skogsenergi, har flismarknaden i landet totalt sett drastiskt förändrats på några år när det inte längre är ett överskott på flis, och på sikt kan det finnas risk för en brist på flis, säger han.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista