Växjö

Troja straffade Växjö i derbyt

Det krävdes ett straffavgörande för att skilja Växjö Lakers och Troja/Ljungby åt i kronobergsderbyt i Hockeyallsvenskan. Efter full tid stod det 2-2 och efter en mållös förlängning var Trojas Daniel Håkansson den ende som satte sin straff. Upp i plockhandskrysset hos Christoffer Bengtsberg och matchen slutade 2-3 till de många tillresta Trojafansens stora glädje.

- Det var skönt med tanke på att vi hade en tuff fight hemma mot AIK i onsdags som vi förlorade efter straffar. Så idag kändes det ju skönt att få vinna, säger Trojas tränare Martin Karlsson till Radiosporten Kronoberg.

Redan efter 42 sekunder av den första perioden gjorde Växjö Lakers 1-0 och det var Peter Ström som nätade. Växjö var sedan det bästa laget under de första tio minuterna, men sen tog Troja över mer under andra hälften av första perioden. Att det fortfarande bara stod 1-0 i paus kan Växjö tacka sin duktige målvakt Christoffer Bengtsberg för.

- Man hade knappt hunnit bänka sig och man hinner inte tänka så mycket. Men det är alltid skönt att få ett ledningsmål så man kan jobba lite efter det istället för att få ett i baken, kommenterar Gustav Hjalmarsson i Växjö Lakers det snabba hemmamålet.

I den andra perioden fick Troja/Ljungby utdelning när Pär Edblom kvitterade till 1-1 efter 3.07. Troja var rörliga och spelade bra både offensivt och defensivt, medan Växjö körde fast i sitt spel. Efter 9.48 tog bortalaget ledningen med 1-2 genom Ron Pasco. Växjö hämtade sig mot slutet, dock utan att göra något mål. Det var mycket känslor i matchen i mittenperioden, precis som det ska vara i ett derby.

- Även om vi nu vinner andra perioden med 2-0 så tycker jag den var ganska jämn också, säger Martin Karlsson i Troja/Ljungby.

-Trojas andraperiod är riktigt bra. De åker mycket skridskor, de kämpar och de vinner nästan varenda närkamp. Sånt får inte hända, vi måste vara beredda på kriget hela matcherna och inte dippa vissa perioder utan köra på för fullt hela tiden, säger Gustav Hjalmarsson i Lakers.

Den tredje perioden var drygt fyra minuter gången när Gustav Hjalmarsson kunde kvittera till 2-2 och matchen vände över till Lakers fördel. Växjö skapade ett stort tryck och vann skotten i tredje perioden med 15-5. Men Trojaspelarna kämpade med stort hjärta och lyckades, mycket tack vare duktige målvakten Andreas Andersson, freda sig. Växjö hade bland annat fyra minuter i numerärt överläge i periodens slutskede utan att kunna avgöra.

- Vi får tacka Andreas Andersson för ett enormt spel i målet, säger Trojatränaren Karlsson.

- Vi gör en riktigt bra tredje period, vi borde fått in något mål till där. Men första två är under all kritik, vi är inte med och Troja har mycket bättre speed och mycket bättre vilja än oss. Ska det se ut så så vinner vi inga matcher, säger Gustav Hjalmarsson i Växjö Lakers.

Matchen gick till förlängning och där hade Växjö den hetaste chansen när Robert Rosén träffade stolpen. 2-2 efter full tid och förlängning betydde straffar och det uppstod diskussion om åt vilket håll straffarna skulle läggas. Domaren ville ha dem mot den kortsida där Trojafansen befann sig, men Växjöspelarna protesterade eftersom straffläggningar alltid har avgjorts mot Lakersklackens kortsida tidigare. Men domaren stod på sig och straffavgörandet kunde börja.

- Jag vet inte varför de ska ändra det till den här matchen. Jag tycker vi borde ha fördel av hemmaplan, men domaren tyckte annorlunda och det ska egentligen inte spela någon roll, säger Gustav Hjalmarsson i Växjö.

Trojas Daniel Håkansson började med att göra mål, i plockahandskrysset hos Bengtsberg i Växjömålet. Sedan följde missar av Patrik Carlsson, Pär Edblom, Christian Magnusson och Ron Pasco innan Erik Lindhagen i Växjö var tvungen att göra mål för att matchen skulle leva vidare. Men han missade och extrapoängen gick till Troja/Ljungby.

Inlånade HV-målvakten Andreas Andersson i Trojamålet blev stor matchhjälte. Han förhindrade Växjös anstormning i den tredje perioden och sen släppte han inte in något mål i straffläggningen. 3388 personer såg matchen i Växjö ishall.

Martin Ekeholm
martin.ekeholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista