VÄXJÖ

Sålde strandtomt - utan strand

Ett äldre par från Växjö krävs på 1,5 miljoner kronor för att ha ljugit när de sålde sitt hus. Paret hävdade att huset låg på en strandtomt, men efter ett tag upptäckte den nya ägaren att kommunen ägde strandremsan. Köparen vill nu ha tillbaka en del av pengarna som han betalat för huset.

”En sjötomt med 40 meter lång, 4 meter bred strand och därtill en stenbrygga.” Så beskrev det äldre paret sin villa, när det skulle säljas.

En man från en ort i Jönköpings län blev intresserad, och när han besökte tomten beskrev ägaren också muntligt att tomten omfattade marken ända ner till sjön och dessutom hela brygganläggningen. Även fastighetsmäklaren litade på uppgifterna som säljaren kom med, eftersom husägaren signerade beskrivningen av tomten med uppgifter om att strandremsan tillhörde fastigheten.

Priset sattes till 6 250 000 kronor. Kontraktet skrevs under av parterna i juni 2006.

Ett år senare var den nya ägaren ute och klippte gräset, när han plötsligt körde in i något med gräsklipparen. Under det långa gräset, hittade han en tomtmarkering, nästan fyra meter från stranden.

Och farhågorna besannades när han fick ta del av fastighetens situationsplan. Tomtgränsen mot sjön låg en bit upp i trädgården. Kommunen äger den sista biten ner mot vattnet.

Efter upptäckten kontaktade han säljarparet med ett krav om att få tillbaka 2 250 000 kronor eftersom han kände sig lurad. Men det äldre paret som sålt villan vägrade. I praktiken var det ju ändå en strandtomt, eftersom ingen annan hade tillgång till stranden.

Säljarna kunde möjligtvis tänka sig att köpa loss strandremsan av kommunen. För det ville kommunen ha 75 000 kronor.

Men den nya ägaren ville ha betydligt mer. Så därför stämde han säljarna på 2 250 000 kronor. Parterna har diskuterat vidare efter stämningen och kravet är idag är förändrat.

Växjöparet som sålde sin strandtomt, utan strand - krävs nu på 1 500 000 kronor.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista