Trycket på elnätbolagen är stort när elmätare måste bytas. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Miljoner elmätare ska bytas ut

Det är hårt tryck hos elnätbolagen just nu när miljontals elmätare ska bytas ut i våra hem innan 1 juli i år. Det är för att man som kund ska kunna påverka sin elförbrukning på ett lättare sätt.

Men föreskrifterna kom sent och nu är det bråttom, berättar Peter Takacs som är tekniskt ansvarig på Svensk Energis nätenhet.

- Det har varit en pressad situation och det är därför som många som behöver kämpa hela vägen in på mållinjen med att byta ut sina elmätare.

Nya elmätare som kan läsas av automatiskt varje månad ska monteras upp i våra hem istället för dem som finns idag. Omkring 5,2 miljoner stycken ska bytas ut till en kostnad mellan 10 och 15 miljarder kronor.

Det är den största förändringen inom elbranschen sedan avregleringen av elkraften för tolv år sedan. Trots det så räknar Peter Takacs att de ska klara av det i tid.

- Det kan finnas några elmätare som inte hunnit bytas ut, men de flesta kommer vara utbytta innan den 1 juli 2009, säger han.

Du som kund ska få uppgifter om hur mycket el du gör av med varje månad och till slut minska på förbrukningen, berättar Peter Takacs.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista