Stort missnöje bland tågpersonal

Det är inte bara tågresenärer som är missnöjda med Öresundstrafiken. Även personalen är missnöjd sedan Öresundstågen togs över av DSB First efter årsskiftet.

En mängd tåg har blivit inställda eller försenade på grund av personalens förvirring när det gäller scheman och vem som ska göra vad.

- Det finns tågpersonal och lokförare som först har fått en order om att göra på ett visst sätt. Och senare har de fått en annan från någon annan person om att göra på något annat vis. Det är klart att det blir ett eko ut i verkligheten, säger Christina Nilsson som är ombudsman på fackförbundet Seko i Skåne.

Christina Nilsson menar att personal och arbetsgivare har haft för kort tid på sig att organisera arbetet, när nu både dansk och svensk personal ska arbeta på båda sidorna av sundet. Bland annat är det olika säkerhetssystem i Danmark och Sverige som personalen måste lära sig.

Begär facklig förhandling
Facket är nöjt med kollektivavtalet, men anser att arbetsgivaren nu inte följer det man kommit överens om, och därför har nu facket begärt en tvisteförhandling med arbetsgivaren på torsdag.

- Nu har vi samlat ihop så pass många punkter att vi ska sätta oss med ledningen och gå igenom sakfrågorna punkt för punkt. Vi måste komma fram till hur vi ska fortsätta arbeta, för så här går det inte att ha det. Förhoppningsvis går det så fort att åtgärda felen, men det är omöjligt att säga, säger Christina Nilsson.

Espen Norup som är vice vd för DSB First säger till Sveriges Radio Kristianstad att det handlar om inkörningsproblem och kommer att bli bättre.

Maria Bohlin
Maria.bohlin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista