Växjö

Kritik mot mäklare efter strandtomtsaffär

Fastighetsmäklarförbundet anser att mäklaren bär ett stort ansvar för att en tomt i Växjö såldes som en strandtomt, fastän kommunen ägde själva strandremsan. Husaffären har resulterat i att säljarna stämts på 1,5 miljon kronor.

Fastighetsmäklarförbundet är en medlemsorganisation för mäklare men har en egen disciplinnämnd och enligt Hans Randmark som är ordförande så ska mäklaren ta reda på fakta om tomten innan den säljs.

- En mäklare har ett ansvar för att en objektsbeskrivning stämmer, det kan ju vara en av anledningarna till att man anlitar en mäklare, säger Hans Randmark. 

Som Sveriges Radio Kronoberg tidigare berättat har ett par i Växjö stämts för att de anses ha ljugit när de sålde sitt hus. Enligt köparen hävdade säljarparet att huset låg på en strandtomt, men efter att ha bott i huset ett tag upptäckte köparen att det var kommunen som ägde marken närmast stranden.

Det var fastighetsmäklaren som efter att ha pratat med säljarna utformade den skriftliga beskrivningen av fastigheten. I den står att tomten har en cirka 40 meter lång och fyra meter bred strandremsa, bestående av sjösand och lite kullersten i anslutning till bryggan.

Omoraliskt och slarvigt
Och enligt Hans Randmark står det helt klart att mäklaren i det här fallet uppträtt omoraliskt och slarvigt. Det här skulle vid kunna resultera i att mäklaren får en varning av fastighetsmäklarnämnden, men det ska väldigt mycket till för att en mäklare ska tvingas stå till svars ekonomiskt vid en sån här husaffär.

- Ja, till sist är det ändå säljaren som plockat hem pengarna och därför måste betala tillbaka, säger Hans Randmark. 

En och en halv miljon kronor av de 6,2 miljoner som huset kostade, har köparen begärt att få tillbaka. Och Hans Randmark tror att säljaren kommer få betala en slant, men han tror inte att det blir så mycket som en och en halv miljon.

- Oftast blir det en förlikning innan man går till rätten, eller innan det blir dom, säger Hans Randmark.

Sveriges Radio Kronoberg har sökt mäklaren för en kommentar utan att lyckas.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista