Växjö/Kronoberg

Ny utställningschef är sugen på förändringar

Smålands museum i Växjö hade knappt 29 000 besökare förra året. Det är 20 procent färre än 2007. Den som ska försöka vända den trenden är muséets nya utställningschef Monika Gyllkrans. Och hon vill bland annat se flera ändringar i Smålands museums basutbud.

– Till exempel känns glasutställningen Svenskt glas under sex sekler känns lite enformig och tråkig och det är den jag drömmer om att få ta tag i först, säger Monika Gyllkrans.

Smålands museum erbjuder alltid ett antal basutställningar och bjuder utöver det regelbundet in tillfälliga utställningar på olika teman och Monika Gyllkrans tycker att det främst är basutställningarna som behöver piffas upp.

Kändisar på vinden
Att Monika Gyllkrans valde Smålands museum som arbetsplats beror på att hon ser mycket som kan utvecklas men hon vill helst inte framhäva sina egna idéer utan försöker framförallt snappa upp saker som medarbetare har tänkt på.

– Ett förslag som har funnits är att uppdatera basutställningen Minnenas vind. Kändisar skulle kunna få ta hit sina saker. Det finns ju många kända idrottsmän från Växjö.

Så framöver kanske musiebesökarna kan se Jonas Björkmans slitna tennisrack och Carolina Klüfts gamla spikskor.

Locka fler besökare
Monika Gyllkrans är 47 år och har de senaste åtta åren varit chef för Tidaholms museum. Nu får hon den svåra uppgiften att hjälpa till att förbättra besökssiffrorna från 2008. Då hade Smålands museum 20 procent färre besökare än 2007. Och förutom att piffa upp basutställningarna vill hon satsa på provocerande utställningar i stil med Elisabeth Ohlson Wallins Ecce homo och In hate we trust.

– Så starka utställningar är fantastiskt att visa, där man till och med kan vara med och öppna människors sinnen. Det är det bästa man kan vara med om, tycker jag, avslutar Monika Gyllkrans.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se