Foto: Dan Hansson / SCANPIX
Växjö

Växjö satsar på blommor och vildbin

Växjö kommun satsar 400 000 kronor på att omvandla en stor sandplan, i naturreservatet Bokhultet i Växjö, till ett paradis för vilda bin. Bokhultet vid I11:s gamla militära övningsfält är en av de artrikaste platserna i landet för just ensamlevande bin.

Nu vill Växjö kommun ge insekterna ännu bättre levnadsförhållanden.

- Vi ska locka med mat och boplatser och göra det på lite olika sätt, säger Lars Andersson som är kommunekolog på Växjö kommun.

Nu får lastbilarna som länge övningskört på den 20 000 kvadratmeter stora sandplanen alldeles intill den gamla skjutbanan maka på sig. På den gamla sandplanen ska kommunen istället anlägga ängar, gräva dammar och skapa ett backlandskap med sanddyner. Allt för att gynna Bokhultet insekter, gaddsteklar, humlor och ett femtiotal arter solitära ensamlevande bin.

- Det kanske är viktigt att säga att de varken bits eller sticks. Vill man se dem måste man ha lite tålamod och vara uppmärksam och nyfiken. Vildbina kan vara lite svåra att upptäcka.

Ska attrahera naturintresserade
Växjö kommun ska också göra den gamla sandplanen attraktiv för naturintresserade. Intill biparadiset som ska vara färdigbyggt senare i vår byggs en informationspaviljong där man ska berätta både om biprojektet och om naturreservatet i sin helhet.

Varför finns det så många ovanliga, bi, gaddsteklar och humlor i Bokhultet?

- Det är väl ingen som riktigt säkert kan säga, men min gissning är att militärens verksamhet har del i det här genom att man har rotat runt i marken. Vi har nog militären att tacka för många av de här biologiska värdena, säger Lars Andersson.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista