Dädesjö

Ännu en lanthandel riskerar nedläggning

Flera landsbygdsutvecklare oroas över framtiden för länets lanthandlare när allt fler väljer stormarknaderna istället. Många tror att man stöttar lanthandeln när man köper tidningen där, men så ser inte verkligheten ut.

För ett halvår sedan tog Johanna Wallin över lanthandeln i Dädesjö nordost om Växjö, men nu kan hon tvingas stänga den 90 år gamla affären.

- När det är dåliga tider vill man inte lägga några extra pengar på något som är mer miljövänligt än när det är bra tider. Nu är ju hela världen i en svacka och det var ju inte den bästa tiden att starta nu, säger Johanna Wallin.

Oroande utveckling
Landsbygdsutvecklarna i Kronoberg oroas över utvecklingen. Många förstår inte vad som krävs för att en lanthandel ska fungera säger man. Det räcker inte att invånarna bara köper en tidning.

- I Ljungby kommun finns det idag en handfull lanthandlare kvar, det är en halvering sedan 80-talet. Nu när en ny stormarknad byggs så finns en ännu större oro bland lanthandlarna i Ljungby, säger Annette Olsson som är landbygdsutvecklare.

I Markaryd finns det en lanthandel kvar. Förr fanns det i nästan varje by. 

Stormarknader tar kunder
Många av dem som handlar väljer att göra det i affärerna i Växjö efter jobbet. De trognaste lanthandelskunderna är de äldre som inte jobbar längre. Och det räcker inte för att lanthandeln i Dädesjö ska överleva.

Det här oroar Lennart Aronsson som behöver affären eftersom han inte längre orkar åka till Växjö och handla. 
- Det går inte. Man kanske har storhandlat i stan, men glömt att köpa jästen. Men det går inte att bara gå hit och köpa jäst, säger Lennart Aronsson.

I Dädesjö ville alla ha en lanthandel. Men nu kan Johanna Wallin tvingas stänga efter bara ett halvår. Att pressa priserna och sälja närproducerat räcker inte.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista