OCR-nummer på en faktura. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Onödigt många siffror i OCR-nummer

Många företag och myndigheter har onödigt många siffror i sina så kallade OCR-nummer på sina räkningar. OCR-nummer används främst när man betalar räkningar via nätet.

Veronica Lundgren och Nader Mobaraki i Kalmar betalar räkningar över nätet och brottas med de långa OCR-numren varje månad.
- De är för långa och jag tycker inte om det, säger Nader Mobaraki.
- Man tappar ju bort sig ibland när man håller på att betala. Det är lite svårt att hålla reda på alla siffror, säger Veronica Lundgren.

OCR-numret består av en sifferkombination på max 24 siffror och den ska identifiera vem det är som har betalat och vad den personen har betalat för.

Det är företagen själva som bestämmer vilken information som ska in i just deras siffror. Det är många som önskar att siffrorna var färre när de ska föras in i datorn.

Behöver inte vara många siffror
Christina Friberg som är chef för bankgirosystemet förklarar varför många företag har OCR-nummer som är så mycket längre än vad som behövs.

- Det kan hänga ihop med till exempel vilket datasystem företaget använder. Det kan vara ett gammalt datasystem där man har talat om för systemet att det ska vara ett visst antal tecken. Men det är inte nödvändigt. Egentligen är faktiskt inte mer än åtta tecken nödvändigt för att man verkligen ska kunna identifiera en kund och vad fakturan avser, säger Christina Friberg.

Kristina Stulken
kristina.stulken@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista