Bedragare får fyra års fängelse

En man har dömts till fyra års fängelse för bland annat grovt bedrägeri. Mannen har under flera år lurat företag och privatpersoner på stora summor pengar. Bland annat en kvinna i Ljungby kommun. 

Ljungbykvinnan träffade 40-åringen år 2007 och de blev vänner. Kvinnan hade ett företag och efter ett tag började de prata om att slå sig ihop, och utveckla hennes verksamhet.

Enligt kvinnan ska 40-åringen ha berättat för henne att han drev företag, bland annat i England, som gick väldigt bra. Och han lovade henne att han skulle satsa sammanlagt 5,8 miljoner kronor i deras gemensamma projekt.

Men några pengar såg kvinnan aldrig. Istället lurade mannen henne att i olika omgångar ge pengar till honom. Bland annat kom de i juni 2007 överens om att kvinnan skulle köpa in sig i mannens bolag. Därför tog hon ett lån på 250 000 kronor som hon gav mannen. Vid de andra tillfällena handlade det om något mindre summor.

Ska ha blivit hotfull
Enligt kvinnan blev mannen efter ett tag hotfull. En gång ska han ha sagt till henne att om hon inte gjorde som han sa så skulle skicka en person som skulle skjuta henne i knäskålarna.

Under tiden som mannen vistades i Kronobergs län försökte han också lura till sig 1560 datorer och mängder med mobiltelefoner från ett elektronikföretag. Enligt ägaren handlade det om saker värda 8 miljoner kronor. Men han lyckades bara få ut varor för 150 000 kronor. 

Men Ljungbykvinnan och elektronikföretaget är långt ifrån de enda som lurats av mannen. När han nu döms till 4 års fängelse av Gotlands tingsrätt, står det klart att mängder av företag och privatpersoner runt om i Sverige har drabbats.

Kvinnans advokat nöjd
Förutom fängelse i fyra år så ska mannen också betala skadestånd på nära 2,3 miljoner kronor plus ränta till alla de han lurat.  

Kvinnan i Ljungby får nära 400 000 kronor. Och kvinnans advokat Bengt Almryd är nöjd.

- Egentligen handlar det om mer pengar, men det var den summa vi kunde vi bevisa att han lurat henne på, säger Almryd.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se