Landstingsrådet Paul Johansson. Foto: Therese Gabrielsson / SR Kronoberg
Kronoberg

120 miljoner kronor minus för Landstinget Kronoberg

Landstinget Kronobergs resultat för 2008 blev ett minus på 120 miljoner kronor.
Bland annat kostade omstruktureringen inom psykiatrin landstinget 34 miljoner kronor förra året.

- Det vi har gjort är att ta hela kostnaden för tidiga pensioner inom psykiatrin och lägga dem på år 2008, det innebär att vi är kvitt dem sedan, säger landstingsrådet Paul Johansson (C).

En del i det stora underskottet för 2008 är att alltså att alla som jobbar inom psykiatrin i Kronoberg och som är över 61 år har erbjudits att gå i pension. Detta har kostat 34 miljoner kronor för 2008, men kommer inte att kosta mer nu, utan innebär istället en besparing de kommande åren.
Av det totala minuset på 120 miljoner kronor är annars den största posten höstens konjunkturnedgång. 76 av de 120 miljonerna beror på att börsen rasat. Dessutom blev skatteintäkterna något sämre än beräknat.

Nu är det osthyvelprincipen som gäller inom landstinget.

- Vi kommer se över hur vi kan prioritera, och det gäller över hela verksamheten, säger Paul Johansson.

Vid årsskiftet höjde den borgerliga alliansen i landstinget skatten med 45 öre. Men trots det stora underskottet så räknar man inte med några ytterligare skattehöjningar inför 2010. Däremot utesluter Paul Johansson inte skattehöjningar längre fram.

- Man kan ju tänka sig att vården kommer behöva mer pengar i förhållande till BNP i framtiden, säger Paul Johansson.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista