Dödlig fästingsjukdom ska kartläggas

Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA vill ha hjälp med att kartlägga en dödlig fästingsjukdom som härjar i södra Sverige. Under de senaste åren har man sett tecken på att sjukdomen blivit vanligare i södra Sverige och i höstas påträffades en död älgkalv som bar på smittan.

- Den har ju gått med den här bakterien ett tag förmodligen och då varit kroniskt infekterad med en blodsmitta. Och den har säkerligen påverkat kalven, kanske hjälpt till att tippa den över kanten. Men om den har orsakat att kalvens dö direkt eller indirekt kan vi inte svara på i dagsläget, säger Jonas Malmsten som är biträdande statsveterinär på SVA.

Än så länge vet man ganska lite om den så kallade fästingfebern. Men enligt Jonas Malmsten har den framför allt påträffats hos rådjur. Men det har också kommit in rapporter om hundar som drabbats. Och på Gotland har nyfödda lamm dött till följd av smittan.

Om smittan är överförbar på människor vet man ännu inte på SVA. Men man kommer att kontakta smittskyddsläkare i södra Sverige för att ta reda på mer. Nu vill SVA alltså ha hjälp av blekingarna för att kartlägga fästingfebern och man hoppas även på annan hjälp av länsborna.

- Vi hittar i snitt en ny sjukdom varje år hos vilda djur. Så går man i skogen, längs vägen eller i trädgården och hittar en död fågel, älg, hare eller vad det nu kan vara, så ser vi gärna att man noterar fyndet och kontaktar oss då, säger Jonas Malmsten.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se