Foto: Tomas Brodin / SCANPIX
Växjö och Åseda

Blodprov visar att blåtunga finns i länet

Uppdaterat 13.40

Ytterligare två gårdar i Kronoberg kan ha drabbats av djursjukdomen blåtunga. Det gäller en gård i Uppvidinge kommun och en gård utanför Växjö.

Prover som tagits på mjölken från de två gårdarna har gett indikationer på att djuren kan vara smittade, och på gården i Uppvidinge har nu även blodprov visat att en mjölkko troligtvis har blåtunga.

– Misstankarna har förstärkts och vi undersöker nu resten av djuren på gården. Vi har också skickat det positiva provet för konfirmering till ett annat labb, säger Kristina Mieziewska, handläggare på Jordbruksverket.

Hittills är det 28 gårdar i landet som har drabbats av djursjukdomen blåtunga, varav två i Markaryds kommun och en i Ljungby kommun. Och nu finns det alltså starka tecken på att ytterligare två gårdar i Kronoberg har drabbats.

Blodprov visade positivt resultat
På de två gårdarna, en i Uppvidinge och en utanför Växjö, har prover på mjölken visat att djuren kan vara smittade. Nu har även blodprover från gården i Uppvidinge visat att en mjölkko var positiv. Provsvaren från gården utanför Växjö har inte kommit än.

Och det här var inte vad Jordbruksverket hade hoppats på, säger Kristina Mieziewska.
- Det är naturligtvis mycket tråkigt eftersom vi hade förhoppningar om att vi hade ringat in smittan.

Först i nästa vecka kan man säga säkert om djur på gården i Uppvidinge är smittade. Då ska även provsvaren från den andra gården utanför Växjö ha kommit. Visar även de nya provsvaren på sjukdomen blåtunga då kommer spärrområdet att utökas, berättar Kristina Mieziewska.

- I så fall måste vi utvidga den här zonen, och det leder till extra arbete och högre kostnader. Vi kanske också måste göra fler vaccinationer. Det är bökigt även för de djurägare som då hamnar inom zonen.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Fakta om blåtunga

Det är en infektionssjukdom hos får och nötkreatur, orsakad av ett orbivirus. Sjukdomen har fått sitt namn av att tungan färgas blå på sjuka djur, vilket beror på störningar av blodförsörjningen i tungan.  

Djuren får feber, kraftig salivutsöndring och påverkat allmäntillstånd och kan dö i lunginflammation.

Virus sprids med insekter, framför allt svidknott. Det finns vaccin som ger gott skydd, men det måste då innehålla den typ av virus som orsakat sjukdomen.

Källa: Nationalencyklopedin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista