Alvesta

Två fabriker flyttas från Gottåsa

Uppdaterad 14:09

Två fabriker som producerar betongprodukter i Gottåsa utanför Alvesta lägger ned sina fabriker och flyttar verksamheten. Företagen Abetong och S:t Eriks delar idag lokal och sammanlagt kommer över 30 anställda att beröras av nedläggningarna.

När det gäller Abetong flyttas produktionen till företagets två fabriker i Vislanda. Viss del av produktionen kan även hamna på någon av fabrikerna i Halland, Sörmland eller Västmanland.

19 anställda berörs men hur många av dem som får flytta med och hur många som tvingas sluta är fortfarande oklart. Fackliga förhandlingar kommer nu att inledas.

Enligt Abetongs VD Hans Davidsson ska produktionen vara avvecklad i samband med semestrarna i sommar.

Ingen garanti för medflytt
Företaget S:t Eriks som också tillverkar betongprodukter kommer att flytta sin produktionen till fabrikerna i Uppsala och i Vårgårda. Enligt VD Jan Claesson förvinner därmed alla de 15 arbetstillfällen som idag finns på S:t Eriks fabrik i Gottåsa.

- Är det någon som skulle vilja flytta med företaget till Uppsala eller Vårgårda så ska vi undersöka möjligheterna till det. Men det är ingen garanti att man får följa med, säger Claesson.

Olika delar av produktionen kommer att avvecklas i olika takt och vid semestrarna i sommar ska produktionen vara helt avvecklad. Anledningen till att fabriken stängs ned är enligt Jan Claesson att den ligger för långt bort från deras marknad, som i huvudsak är stockholmsområdet.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista