Alvesta

Farligt avfall på många lantgårdar

Stiftelsen Håll Sverige Rent samlade förra året in 114 ton miljöfarliga kemikalier på lantbruksgårdarna i Kronobergs län. Trots det goda resultatet ligger fortfarande mycket kvar och hanteras avfallet fel kan det vara livsfarligt. Det visades under Stena Recyclings demonstration på Dansjö gård utanför Alvesta.

- En lantbrukare som sågar upp ett gammalt oljefat utsätter sig för livsfara. Oljefatet kan explodera, säger Lars Alm på Håll Sverige Rent.

Under 2008 har Håll Sverige Rent tillsammans med Stena Recycling och Länsförsäkringar hämtat stora mängder miljöfarligt avfall på lantgårdarna i Kronobergs län. 9 ton oljefilter, 2 ton lysrör, 4 ton handelsgödsel, 16 ton bekämpningsmedel och 82 ton spillolja har hämtats.

- Vi beräknar att det finns mycket mer spillolja kvar på gårdarna. Mellan 300 och 400 ton ungefär handlar det om. Det blir liggande och i värsta fall i läckande kärl, säger Lars Alm.

Lantbrukaren Magnus Aaby-Eriksson tittar på Stena Recyclings demonstration som går ut på att visa vad som kan hända om man sågar i en tunna för att exempelvis göra en grill av den. I tunnan finns bara några droppar bensin. En liten gnista tänder innehållet och tunnan exploderar med en enorm knall. Magnus Aaby-Eriksson höjer på ögonbrynen.

- Vi utnyttjar ofta gamla oljefat till olika ändamål. Jag var faktiskt inte medveten om att det kan var så farligt.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista