Lantbruksekonomen Ida Bååt på LRF Konsult. Foto: Tomas Lindeberg / SR Kronoberg
Kronoberg

Priset på åkermark pekar nedåt

Priserna på åkermarken i Kronobergs län vände nedåt under andra halvåret 2008. Det visar LRF konsults statistik som presenterades på torsdagen.

- 2008 har vi, beroende på var man är i Kronobergs län, sett en nedgång på åkermarkspriserna mellan vår och höst, säger Ida Bååt, lantbruksekonom på LRF Konsult.

Efter en historisk uppgång de senaste åren vände i skuggan av finanskrisen åkermarkpriserna nedåt under den senare halvan av 2008.

Priserna på den sämre åkermarken sjönk med 12 procent och på den bättre spannmålsmarken med en procent. Prisfallet är från en historiskt mycket hög nivå.  Åkermarkspriserna har sedan 2005 i Sverige ökat med 92 procent.

Och jämför man hela 2008 med året dessförinnan har åkermarkpriserna i Kronobergs län fortsatt att öka med omkring 5 procent. Det visar LRF konsults statistik. Men nu stabiliseras priserna tror fastighetsmäklaren Annika Winquist på LRF Konsult.

- Det är främst ortsbor eller grannar som är den vanligaste köparen. Många överlåtelser görs också i samband med generationsskiften. Men även en del utlänningar köper mark, säger Annika Winquist.

Birger Petersson som bor i Odenslanda fick plötsligt förra året chansen att köpa marken alldeles intill villan.

- Anledningen till att jag köpte vara att jag vill kunna påverka hur miljön ska skötas där jag bor. Skogen som hörde till åkermarken har jag jagat i sen 1960-talet. Vad jag ska göra med åkermarken har jag ännu inte beslutat om. Men jag ska röja lite enebuskar och rätta till stenmurarna, säger Birger Petersson.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista