1 av 2
Catherine Westling och Mary Lou Ward som hönorna i "Nej, men & Ja, men". Foto: Jocke Wallgren / SR Kronoberg
2 av 2
Pia Örjansdotter som Annika i pjäsen Hole-in-one. Foto: Jocke Wallgren / SR Kronoberg
Kronoberg

Höns och golf i vårens teater

På torsdagen presenterade Regionteatern Blekinge Kronoberg sitt vårprogram som innehåller både en irländsk klassiker samt urpremiärer där både höns och en golftokig pappa har stora roller.

- Vi har ett varierat utbud i år och det är mycket mer än de senaste åren, säger teaterchefen Magnus Holm.

Den mest kända pjäsen Regionteatern Blekinge Kronoberg sätter upp i vår är den moderna klassikern ”Hjälten på den Gröna ön” av den irländska dramatikern John Millington Synge där huvudpersonen får en hel by att tro att han är en hjälte som han kanske inte riktigt är. Regin står Carl Kjellgren för. Pjäsen har premiär i Växjö den 7 mars.

Det blir ett antal urpremiärer också. Barnpjäsen ”Nej, men & Ja, men”, där karaktärerna är två höns som spelas av Mary Lou Ward och Cathrine Westling. Pjäsen baseras på en bilderbok av tyskan Rotraut Susanne Berner. Regissör är Åsa Johannisson.

- Dels är det den vita hönan som börjar allting med att säga ”Nej, men”. Sedan har vi den svarta hönan som börjar allt med att säga ”Ja, men”. Så det är två hönor med olika förhållningssätt till livet, säger regissören.

En annan urpremiär är ”Hole-in-one” som är regisserad av Robert Jelinek. Det handlar om en flicka som försöker få sin golftokiga pappa att lyssna på henne. Hon hoppas göra det genom att lura honom att hon slagit en hole-in-one.

- Pjäsen handlar om att släppa taget. Om man lyckas göra det så växer man, och det kanske är mer värt än att slå en hole-in-one, säger Robert Jelinek.

Regionteatern Blekinge Kronoberg har haft stora publiksuccéer de senaste åren med ”Utvandrarna” och ”Fem gånger Gud”. Nu har folk kanske mindre i plånböckerna, men det tror teaterchefen Magnus Holm kanske till och med är positivt.

– Lågkonjunkturen gör kanske att många väljer att se teater på hemmaplan istället för att åka iväg. Då är ju vi en bra aktör.

Jocke Wallgren
jocke.wallgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista