Kronoberg

Lokal kritik mot kärnkraftsuppgörelse

De borgerliga partiledarnas överenskommelse om kärnkraften möts av blandade reaktioner bland ledande centerpartister i Kronobergs län. Uppgörelsen innebär bland annat att kärnkraftreaktorerna ska ersättas av nya reaktorer.

Sven Sunesson är förste vice ordförande i Alvesta kommunstyrelse.
 - Jag tycker det krävs ett beslut på en partistämma för att göra en ändring av partiets åsikt om kärnkraften, säger Sven Sunesson som tror att många partikamrater är kritiska till uppgörelsen.

Paul Johansson som är centerpartistiskt landstingsråd hoppas att det inte ska bli aktuellt att bygga nya verk.
- Jag vill att satsningen på förnybara energikällor ska ge resultat. Dessutom tror jag att det blir alldeles för dyrt med nya kärnkraftverk, säger han.

Lena Karlsson, som är kommunalråd för centern i Uppvidinge kommun, tycker att partiledarnas överenskommelse är okej men lite oväntad. Hon tycker att det kan bli nödvändigt med nya reaktorer för att trygga den långsiktiga energiförsörjningen.

Sabotage menar Socialdemokraterna
Socialdemokraten från Växjö, Tomas Eneroth, skriver i ett pressmeddelande att han tycker att alliansens utspel om tio nya kärnkraftsreaktioner inte är en seriös grund för samtal.

- Det är ett sabotage mot utbyggnaden av förnybar energi, säger han.

Eneroth skriver även att Socialdemokraterna vill att kärnkraften ska fasas ut i den takt som det finns förnybara alternativ.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista