Foto: Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX

Kritiserade mitträcken sätts upp

Om någon månad börjar riksväg 23 att förses med mitträcke och särskilda omkörningssträckor på den 2 mil långa sträckan från Växjö till avfarten mot Braås.

Men vägbygget får kritik av räddningstjänst och ambulanssjukvård som riskerar att inte komma fram när det uppstår köer efter en olycka.

- Vi är rädda att det blir stopp på vägen och att vi inte kan komma fram till en olycksplats i rimlig tid, säger Bengt Bergh vid Värends räddningstjänst.

Det här är den första vägen i landet som bara är nio meter bred och byggs om på det här sättet. Eftersom den bara är nio meter bred måste det byggas särskilda omkörningssträckor som är omkring 800 meter långa. Det blir fem sådana i vardera riktningen och det betyder att bara blir möjligt att köra om på bara 20 procent av hela sträckan, jämfört med 40 procent på en vanlig 2+1-väg.

Att just den här sträckan blir den första i landet som byggs om så här beror enligt vägverket på att vägen är extremt hårt trafikerad och att den drabbats av flera svåra olyckor.

Bengt Bergh betonar att man självklart ställer sig bakom Vägverkets ambition att göra vägen säkrare för att rädda liv. Vägverket har också gjort vissa förändringar efter räddningstjänstens påpekanden.

- Men trots fler avkörningsfickor och fler öppningar i vajerräcket så kvarstår ändå problemen på sträckorna med 1+1-väg, säger Bengt Bergh.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista