Växjö

Personal vill inte driva bibliotek

De anställda på filialbiblioteken i Växjö kommun är inte intresserade av att driva bibliotek i egen regi. Inte en enda av dem har nappat på kommunens erbjudande.

I februari förra året beslutade kulturpolitikerna i Växjö att de anställda på biblioteken skulle få möjlighet att driva biblioteksfilialer i egen regi.

Förebilden var bland annat Dieselverkstaden i Nacka, som drivs av ett personalkooperativ. Politikerna var inte eniga, men den borgerliga majoriteten röstade igenom förslaget. Sedan hölls informationsmöten för dem som jobbar på biblioteken, och i slutet av oktober fick de ett mejl med en förfrågan: Är du eller din arbetsgrupp intresserad av att pröva drift i egen regi? Men det kom inte in ett enda svar.

Trodde att någon skulle nappa
Kulturnämndens ordförande Lena Wibroe (M), säger att hon inte är besviken, trots att hon var med och drev igenom förslaget.

- Jag kanske trodde att det fanns någon som hade nappat på att vilja försöka göra det, som ett projekt eller vad man månde tänka. Men det handlar ju inte om mig, utan det handlar hela tiden om vad det är kommuninvånaren får för resultat, säger hon.

Men det var alltså ingen av de anställda som nappade på idén.
- Givetvis frågar man sig varför. En anledning är ju tydligen att vi har en fantastiskt trevlig och bra organisation, och att det vi gör är det bästa redan nu. En annan fråga är ju också om man inte kan utveckla biblioteket till någonting mer, säger Lena Wibroe.

Skeptiska anställda
Sveriges Radio Kronoberg har frågat några av de anställda varför de inte nappade på erbjudandet. De flesta svarar att de inte förstår hur det skulle gå ihop ekonomiskt. Boklån ska vara gratis, men den som driver ett bibliotek måste få in pengar till löner och till att köpa in nya böcker.

Lena Wibroe anser att biblioteken kan utvecklas och bli lönsamma, om man satsar på annan verksamhet vid sidan av böckerna. Hon nämner datorer och film som exempel. Lena Wibroe säger att hon inte vet hur man ska gå vidare nu, men hon stänger inga dörrar.

- Kommer det andra entreprenörer med andra former, så ska det självklart alltid vara en öppen dörr, säger Lena Wibroe (M), ordförande i kulturnämnden i Växjö kommun.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se