Växjö

Regionklinik riskerar få betala vite

Rättspsykiatriska Regionkliniken i Växjö riskerar att få betala 200 000 kronor i vite till Socialstyrelsen för det omdiskuterade mobiltelefonförbudet.

Regionklinken har trots Socialstyrelsens tidigare beslut om att upphäva förbudet som klinken haft mot mobiltelefonanvändning, fortsatt att förbjuda patienterna att använda sina mobiltelefoner.

Enligt lag är det inte tillåtet att ha sådana generella ordningsregler. En individuell prövning för varje patient måste göras för att få ta ifrån någon mobiltelefonen. Detta har inte regionkliniken i Växjö gjort och enligt Heléne Dahl Fransson på Socialstyrelsen innebär ett hot mot såväl rättssäkerheten som patientsäkerheten.

Landstinget kommer överklaga
Landstingsdirektör Börje Lindquist säger att landstinget kommer att i samverkan med jurister från Sveriges kommuner och landsting undersöka möjligheterna att driva frågan vidare och överklaga beslutet.

Landstinget har också sedan tidigare sagt att man vill ha en dialog med Socialstyrelsen för att hitta en lösning, något som man fortfarande vill ha enligt Börje Lindquist.

Det moderata landstingsrådet Suzanne Frank håller med Lindquist och säger att de inte tänker lämna tillbaka mobiltelefonerna den 2 mars, som Socialstyrelsen kräver.

- Vi kommer göra allt vi kan för att överklaga beslutet och se till så att det blir ändrat, säger Frank.

  • Läs även följande artiklar om mobilförbudet:
    2008-02-06: 2008-03-19: 2008-09-23: 2008-10-14: 2008-10-15: 2008-12-22:

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista