Växjö

Doktorshattar och firande på universitetet

Tio nya professorer installeras och drygt tjugo doktorander får sina doktorshattar den här helgen när Växjö universitet för tionde gången genomför den så kallade årshögtiden.

Bland de nya professorernas traditionsenliga, så kallade installationsföreläsningar, fanns Gunilla Byrman som berättade om sin tidigare forskning.

– Jag har arbetat mycket med språk i tidningar, som till exempel på familjesidor. Det handlar bland annat om hyllningsartiklar vid 50-årsfödelsedagar och skillnaderna mellan hur män och kvinnor skildras, berättar Gunilla Byrman, ny professor i svenska språket.

- Män skildras för vad de gör, medan kvinnor ofta skildras för hur de är, säger hon.

Och bland annat har det blivit en stor förändring i födelseannonser jämfört med tidigare.
- Till exempel fanns inte namn på den nyfödde med förr, eftersom det ansågs föra otur med sig att nämna namn före dopet, säger Gunilla Byrman.

Nöjd rektor
Rektor Johan Sterte är mycket nöjd med utvecklingen under de tio år som Växjö universitet funnits och han tycker att årshögtiden är viktig.

- Den betyder mycket för sammanhållningen på universitetet, säger han.

Gunilla Byrman är däremot inte så förtjust i de högtidliga ceremonierna kring högtiden.
- Jag tycker om fester, men är inte så mycket för akademiskt bjäfs, säger hon.

Nästa årshögtid står det nya Linnéuniversitetet bakom.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista