Parkering ska förhindra stölder

Länets första och enda säkerhetsparkering för långtradare har varit igång i ett år. Syftet är att skydda lastbilschaufförerna från att utsättas för stölder, ett initiativ som välkomnas, inte minst av polisen.

- Här är inhägnat och personal i princip dygnet runt. Det kostar 10 Euro att stå här en natt, men då får du också tillgång till dusch och betalar du lite till kan du till exempel få din bil tvättad, säger Jan Gunnarsson som driver parkeringen.

Säkerhetsparkeringen ligger vid E4: an vid södra infarten till Ljungby. Jan Gunnarsson berättar att idén till parkeringen kom till efter att chaufförerna på hans åkeri råkat ut för stölder, så kallade kapellskärningar, när de låg och sov på en vanlig parkeringsplats.

I Kronobergs län anmäldes ett 70-tal inbrott förra året. Enligt polisen i Kronoberg är det än så länge för tidigt att se om just Gunnarssons parkering haft någon påverkan och minskat antalet sådana här stölder runt E4:an. Men enligt Per-Arne Nilsson på polisen i Västra Götaland,  så vore det bra om fler följde Jan Gunnarssons exempel.

- Det är initiativ som polisen välkomnar, på de här parkeringarna är det ju inte lika lätt att gå in att stjäla som det är längs med vägarna, säger Per-Arne Nilsson.

Enligt Jan Gunnarsson är det inte lätt att få verksamheten att gå runt. Parkeringen är än så länge rätt okänd, och det är långt ifrån fullt på nätterna.

- Det är väl mellan 15-20 chaufförer i veckan som sover här, säger Gunnarsson.

Han önskar nu är att Vägverket kommer och sätter upp riktiga vägskyltar längs E4: an så att fler hittar hit. 

Therese Garielsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista