1 av 2
Ellinore Hallin och Josefin Svensson, IFK Växjö, under Växjömångkampen. Foto: Anna Johansson/SR Kronoberg
2 av 2
Lisa Linnell från Ljugnby vann 19-årsklassen i överlägsen stil. Foto: Anna Johansson/SRKronoberg
Växjö

Mångkampsfest i Tipshallen

I helgen har hundra mångkampare i olika åldrar invaderat Tipshallen för att tävla i Växjömångkampen som arrangeras av IFK Växjö. Det var gott om deltagare i de yngre klasserna men tunnsått på seniorsidan. Ellinore Hallin från hemmaklubben var den enda av seniorerna som genomförde en full mångkamp.

Det blev en lyckad söndag för Ellinore Hallin som gör sin andra säsong för IFK Växjö. Hon slog till med personligt rekord på 3 751 poäng. I damklassen deltog även klubbkamraten Josefin Svensson men efter en känning i baksidan av låret under längdhoppet valde hon att avstå det avslutande 800-metersloppet.

Ellinore Hallin och Josefin Svensson tillhör de fem-sex bästa mångkamparna i Sverige och båda har valt att byta klubb till IFK Växjö med tränare som Agne Bergvall och Karin Torneklint. En tränarstab med den kunskapen är svår att hitta någon annanstans.

– Jag har lärt mig jättemycket här. Agne har lärt mig analysera mina egna misstag, så jag har verkligen utvecklats, säger Ellinore Hallin som flyttade till Växjö från Enköping inför den förra säsongen.

IFK Växjö lockar
Josefin Svensson, som kommer från Virserum, är ny i klubben men har bott och tränat i Växjö sedan hon började på friidrottsgymnasiet. Eftersom ingen som läser på friidrottsgymnasiet får byta klubb är det först nu sedan hon har tagit studenten som hon har fått möjlighet att tävla för IFK Växjö.

I samma situation som Josefin Svensson var, är Lisa Linnell från Ljungby. Hon är bara 17 år och ett framtidsnamn inom mångkampen. På söndagen vann hon överlägset femkampen för flickor 19. Hon fick ihop 3 629 poäng, vilket var över tusen poäng mer än tvåan.

– Efter gymnasiet kommer jag nog att byta klubb till IFK Växjö. I Ljungby finns nästan inga träningsmöjligheter, säger Lisa Linnell.

Svårt hålla kvar ungdomarna
De lägre åldersklasserna lockade mängder med startande i Växjömångkampen men ju längre upp i åldersklasserna man kom desto mer  tunnsått var det med startande. Håkan Widlund, som är en av IFK Växjös tränare säger att det är svårt att hålla kvar ungdomarna i mångkampen när de kommer upp i 15-årsåldern.

– Det beror på att det är väldigt ansträngande att träna så många grenar och det tar mycket tid, säger Håkan Widlund.

Lösningen är att skapa mångkampsgrupper på ett fåtal orter i landet, tror Widlund. Och det är precis vad IFK Växjö gör just nu. Tomrummet efter Carolina Klüft håller på att fyllas med exempelvis Josefin Svensson och Ellinore Hallin.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista