Sårsjuksköterskan Britt-Louise Andersson säger att flera patienter har haft sår ända in till skelettet. Foto: Lars-Peter Hielle/SR Kronoberg
Kronoberg

Sårskador ökar när personalen inte hinner med

Nästan var fjärde patient på lasaretten i Ljungby och Växjö har tryckskador, det som tidigare kallades liggsår. Såren kan uppstå om en patient ligger eller sitter för mycket utan att vändas. Vid undersökningstillfället hade dessutom nio av patienterna så allvarliga sår att skelettet syntes igenom.

– Det är ett jätteproblem när man känner att man inte hinner med, och som det ser ut nu blir vi inte fler. Då måste vi försöka hitta något annat sätt och arbeta med det här, säger Britt-Louise Andersson på Växjö lasarett som har genomfört utredningen.

Förvånad över ökningen
Antalet trycksår har sedan 2006 ökat markant. Då låg siffran på 12 procent på lasarettet i Växjö. Förra året hade den siffran ökat till 23 procent. Ökningen var ytterligare något större på Ljungby lasarettet. Britt-Louise Andersson är förvånad över resultatet.

– Jag trodde att vi hade kommit längre. Vi har haft massor av utbildningar och mycket information, vi har fått köpa in bra material så jag trodde inte att vi skulle komma upp i de här siffrorna, säger hon.

Såren graderas i fyra olika nivåer, ju högre desto svårare skada. De flesta skadorna är lätta skador och en del har uppkommit innan patienten lades in på sjukhuset.

Sår in till skelettet
I förra årets kontroller som gjordes under en dag hittade man nio personer på sjukhusen i Växjö och Ljungby som hade så svåra tryckskador, att man kunde se in till skelettet. De patienterna löper högre risk att dö i förtid och i vissa fall måste man amputera kroppsdelar.

– Jag tycker att det är det sorgligaste, för det känns i nästan alla fallen onödigt att det uppstår, säger Britt-Louise Andersson som hoppas att man nu kan hitta nya rutiner för att minska skadorna.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista