Polisstudenten Viktor Löving lägger inte ut bilder på sig själv på internet i polisuniform. Foto: Lars-Peter Hielle/SR Kronoberg
Kronoberg

Polisstudenter varnas för att lägga ut bilder på nätet

Studerandeföreningarna på landets polishögskolor varnar nu de polisstudenter som brukar lägga ut uniformsbilder på nätet. Det kan användas mot dem i framtiden. Ny statistik från Polisförbundet visar att tre procent av poliskåren känner till att kriminella lägger upp information om dem på nätet.

– Jag personligen har inga bilder på mig själv i uniform på min Facebook, och jag försöker att lämna ut så lite detaljer som möjligt om mitt framtida yrke, säger Viktor Löving som pluggar till polis i Växjö.

Polisförbundet har frågat drygt 2 000 poliser och av dem svarar 17 procent att de använder olika mötesplatser som till exempel Facebook och My Space. Och i vissa fall har kriminella hittat information om poliser som man lagt upp på nätet.

Det handlar bland annat om bilder från ingripanden, kränkande texter som ”snutsvin i närbild” och namn och adresser till poliser.

– Vi jobbar ju mot kriminaliteten i alla dess former och ansikten. Det gör ju att poliser är intressanta för vissa grupper i samhället, och då måste man vara försiktig och kanske reflektera över vad det kan leda till, säger Jan Karlsen som är ordförande i polisförbundet.

Studenterna på polishögskolorna i Växjö, Umeå och Stockholm släpper idag sina rekommendationer om hur man ska sköta sig på nätet. Till exempel är det viktigt att tänka på att bilder på familjemedlemmar kan användas mot dem i framtiden i polisyrket. Man ska också tänka på vad man skriver och man ska inte heller fota kompisar eller lärare i uniform om dom inte är med på det.

– Jag lägger inte upp bilder på någon annan om han eller hon inte är med på det, säger Savo Bodiroza som går på polisutbildningen i Växjö.

Men om dina privata bilder kan användas mot dig och fin familj?

– Så långt har jag inte tänkt, svarar Savo Bodiroza.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista