Ljungby

Stor besvikelse efter järnvägsbesked

Järnvägen mellan Ljungby och Helmershus i Värnamo ska förbli nedlagd. Det har regeringen nu bestämt. Ulf Bergner från Järnvägsupproret i Ljungby är besviken.

– Det är en sorgens dag för Ljungby kommuns utveckling, säger Ulf Bergner som är en av ledarna bakom det så kallade Järnvägsupproret i Ljungby.

Ulf Bergner är en av dem som genom bland annat namnunderskrifter till infrastrukturminister Åsa Torstensson kämpat för att järnvägen genom Ljungby centrum ska få vara kvar. För två år sedan beslutade Banverket att järnvägssträckan skulle läggas ner. Det beslutet överklagades men nu har alltså Banverket fått rätt av regeringen. Sträckan läggs ner.

– Jag är inte förvånad, säger Ulf Bergner från Järnvägsupproret.

Men Carina Bengtsson (C), kommunalråd i Ljungby, gläder sig åt beslutet.

– Det känns mycket bra! Nu kan vi utvecka Ljungby på de sätt som vi velat i flera år. Det vi vill göra nu är att få i ordning järnvägsområdet och så vill vi bygga en ny friidrottsarena vid Sunnerbohallen och Sunnerbohov.

Men vad kommer upprustning och byggandet att kosta?

-– Det vet vi inte i dagsläget. Idag har jag bett en tjänsteman att ta kontakt med Banverket och så får vi sätta oss och diskutera hur det ska gå till.

När kommer första spadtaget tas?

– Det kan jag inte svara på förrän vi har träffat Banverket.

Jocke Wallgren
jocke.wallgren@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista