Växjö

Junilistan utesluts från EU-debatt

Partiet Junilistan kritiserar nu studenterna på programmet för Europastudier på Växjö universitet för att man utesluter dem från Europadebatten i maj.

– I Ryssland brukar man stänga ute andra partier, säger Björn von der Esch som är vice ordförande i Junilistan. Han tycker att det är olyckligt att Växjö universitet bjudit in partier som är mindre än Junilistan i Europaparlamentet till debatten.

Den 4:e maj ska debatten hållas på Växjö universitet. Till debatten kommer samtliga riksdagspartier förutom Kristdemokraterna som tillsammans med Sveriges tredje största parti i Europaparlamentet, Junilistan, sållades bort av studenterna.

Studerandeföreningens ordförande i programmet för Europastudier, Mattias Brage, säger att det var ett misstag att ta bort Junilistan. Trots det kommer man inte att bjuda in partiet till årets debatt.

– Nu har vi fastställt programmet och det kommer vi hålla, säger Mattias Brage.

Han säger dock att Junilistan kommer att bjudas in nästa år.

Även Kristdemokraternas distriktsordförande i Kronoberg, Rolf Sällryd, är upprörd över att hans parti sållats bort från EU-debatten på Växjö universitet.

Han skriver i ett pressmeddelande att han anser att det är upprörande att Växjö universitet sysslar med åsiktskontroll, och att det tyder på ”monumentalt dåligt omdöme” att redan från början plocka bort två röster från debatten.

Lars-Peter Hielle
Lars-peter.hielle@sr.se