Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Privat konkurrens i äldreomsorgen på gång i flera kommuner

Flera kommuner i länet är på väg att införa den nya lagen om valfrihet inom äldre- och handikappomsorgen. Ljungby, Markaryd, Växjö och Älmhult har sökt statliga pengar för att utreda hur det blir om privata vårdgivare får konkurrera med kommunens äldreboenden eller hemtjänst.

Med den nya lagen om valfrihetssystem, LOV, kan många av dem som har äldreomsorg i framtiden få välja om de vill ha hjälp av kommunen eller av en privat vårdgivare. Lagen, som infördes vid årsskiftet, innebär i korthet att privata företag får konkurrera med den kommunala äldre- och handikappomsorgen. 

Varje kommun får själv bestämma om man vill införa LOV. En privat vårdgivare som vill starta verksamhet i en kommun, måste först ansöka och bli godkänd av kommunen. Sedan är det fritt fram för invånarna att välja äldreboende eller hemtjänstföretag.

I Ljungby kommun utreder man nu om man ska införa LOV.

-Vi ser det som en möjlighet att utveckla verksamheten såtillvida att vi kan erbjuda kommunens invånare ett alternativ till vår egen hemtjänst. Och det kan ju tänkas att det finns någon som jobbar i vår hemtjänst, som är intresserad av att starta egen firma, säger centerpartisten Arne Johansson, som är ordförande i socialnämnden.

Det kan ju komma in företag utifrån och sätta press på kommunens nuvarande hemtjänst, hur ser du på det?

-Då får vi väl försöka att tagga upp oss lite och se till att vi kan svara upp mot den eventuella konkurrens som kan tänkas uppstå, säger Arne Johansson (C).

Regeringen har avsatt 280 miljoner kronor för att hjälpa kommunerna att komma igång. Pengarna får till exempel användas till att utreda vilka delar av verksamheten som ska omfattas av LOV.

I Kronobergs län har Ljungby, Markaryd, Växjö och Älmhult sökt och fått pengar.

Uppvidinge har beslutat att söka bidrag. I Alvesta har man inte tagit något beslut ännu.

Tingsryd och Lessebo är de enda kommuner i länet där det inte är aktuellt att införa LOV just nu. I Lessebo finns det inget intresse för det, enligt socialnämndens ordförande, socialdemokraten Mats Högberg.

-Vi politiker har inte upplevt det så att vare sig brukarna, personalen eller cheferna har visat sådana propåer på att de har varit intresserade av att ha verksamheten på entreprenad.

Hur vet du att de äldre inte är intresserade?

-Det vet vi inte mer än såtillvida att man hör ute i samhället, när man träffar de äldre, till exempel pensionärsorganisationerna. Men vi har inte gjort någon undersökning bland brukarna, säger Mats Högberg (S), socialnämndens ordförande i Lessebo kommun.


Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".