Förskingring, urkundsförfalskning och medhjälp till grovt rattfylleri - två polisstudenter är brottsmisstänkta och stängs av. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Växjö

Poliselever misstänkta för brott

Två elever vid polisutbildningen i Växjö är misstänkta för brott och stängs nu av från skolan. Det är ovanligt att studenter stängs av på grund av brottsmisstanke.

– Sen jag började 2002 så har det väl hänt cirka åtta gånger, säger Betty Rohdin, prefekt på polisutbildningen vid Växjö universitet.

De två polisstudenterna misstänks för förskringring och urkundsförfalskning respektive medhjälp till grovt rattfylleri.

Skulle det visa sig att de är oskyldiga är de välkommna tillbaka till utbildningen men om de fälls går ärendet vidare till polisens personalansvarsnämnd som avgör om studenterna får fortsätta sin utbildning.

Under de senaste veckorna har polisen flera gånger uppmärksammats i negativa sammahang där bland annat poliser i Skåne utryckt sig olämpligt i samband med ett ingripande i stadsdelen Rosengård. Och att poliser misstänks för brott är inte bra säger Betty Rohdin men hon tror inte att utbildningen kan lastas för det som hänt de senaste dagarna.

Hon tror inte heller att dagens rekryteringssystem ligger bakom de senaste uppmärksammade händelserna:

– Man gör så gott man kan med de instrument man har. Men så klart att det kan komma in människor på polisutbildningen som kanske inte är lämpliga att bli poliser. Vi försöker under utbildningens gång att diskutera de här frågorna men det är ju självklart så att vet man vad som är politiskt korrekt så är det inte säkert att vi kommer in i de strukturerna hos studenterna, säger Betty Rohdin.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".