1 av 2
Sven Otto Littorin vill veta vad regeringen kan hjälpa företagare och anställda med. Foto: Jens Pehrson/SR Kronoberg
2 av 2
Tommy och David Nyström jobbade båda på Lenhovdafönster som lades ner i höstas.
Växjö/Kronoberg

"Det är tungt"

Samtidigt som arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin gör sin turné på företag och arbetsförmedlingar i länet kom de dystra siffrorna som visar att rekordmånga har varslats om uppsägning.

– Det är ju tungt. Och det återspeglar sig i att många har en osäkerhet inför framtiden, säger Littorin.

Arbetsmarknadsminster Sven Otto Littorin är en av de ministrar som verkligen påverkas av lågkonjukturen. När han tillträdde som minister snurrade alla hjul för fullt och nu går det betydligt långsammare.

Turné i landet
Under några månader reser han tillsammans med medarbetare runt till alla landets län för att träffa företagare och fackföreningar för att få direktinformation om vad de vill att staten ska hjälpa till med.

– En av de viktiga saker man tar upp här i länet är bankernas kallsinnighet mot att låna ut pengar till företag för att se till att hjulen snurrar. Det är klart att vi måste se till att banksystemet fungerar, säger han.

Under eftermiddagen träffar Sven Otto Littorin arbetsförmedlingen för att som han säger se om de resurser som regeringen skjutit till används på rätt sätt och vad som skulle kunna göras mer.

”Vi vill ha jobb”
Tommy Nyström från Lenhovda sades nyligen upp från Lenhovdafönster.  På onsdagen var han på Arbetsförmedlingen tillsammans med sin bror som också fick lämna Lenhovdafönster för att få information om utlandsjobb.

Tommy Nyström tycker att det är bra att ministern åker runt i landet och har egentligen bara ett önskemål till ministern.

– Tänk på oss som är arbetslösa, att vi vill ha jobb. Det är ju tråkigt att gå hemma.

Läs mer:

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".