Sverige

Högskoleval avgörs tidigt

Möjligheterna att komma in på rätt program på högskolan påverkas av vilka val eleven gör redan i femte klass. De nya antagningsreglerna med meritpoäng gör att språkvalet som görs vid 12 års ålder är viktigare än någonsin.

En elev som väljer att läsa ett tredje språk har mycket att tjäna på det. Det säger Leif Strandberg som är utredare på Högskoleverket.

– Att man väljer ett språk och behåller det upp i gymnasiet har man möjlighet att skaffa sig det maximala antalet meritpoäng.

Allt hänger inte på om man väljer ett tredjespråk eller inte, men de nya reglerna ger en signal om att språk är viktigt.

– Fördelen är att det signalerar att man ska läsa mer främmande språk, säger Leif Strandberg.

I Sverige har man märkt av att andelen elever som läser ett språk till förutom engelska och svenska minskar och de nya reglerna är ett sätt att vända utvecklingen. Men Leif Strandberg ser också negativa sidor med reglerna.

– Nackdelen är att det här är ganska krångliga regler och betyder att tidiga val har betydelse och det kan man ifrågasätta.

Leif Johansson
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".