Polisen kartlägger övervakningskamerorna i länet. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Kronoberg

Övervakningskameran allt viktigare för polisen

Länets övervakningskameror blir ett allt viktigare redskap för att bekämpa brottslighet, visar ny statistik. Just nu kartlägger kronobergspolisen länets övervakningskameror för att snabbare och enklare fånga brottslingar.

Thorbjörn Persson på polisen i Malmö är projektledare för kartläggningen av övervakningskamerorna i södra Sverige och han tror att man kommer att kunna lösa fler brott nu.

– När Anna Lind blev mördad vände man upp och ner på varenda sten, man gick igenom varje övervakningskamera som fanns, och man satte in flera hundra poliser som utredde det direkt. Det skulle man ju inte göra om jag skulle bli misshandlad, säger Thorbjörn Persson.

Snabbare bevismaterial
Nu hoppas han att kartläggningen kan innebära att man inte längre bara utreder grova våldsbrott med hjälp av övervakningskameran.

Idag måste polisen åka ut och leta efter kameraskyltar när brott begås, och det är väldigt kostsamt för polisen. I och med kartläggningen av samtliga kameror som länsstyrelsen gett tillstånd till i Kronobergs län, kan polisen snabbt via några knapptryck på datorn få fram vem som äger kameran och snabbt få ut bevismaterialet.

Hjälper butiksägare
Övervakningskamerorna i bland annat affärer, köpcentrum har blivit ett allt viktigare redskap för polisen. Och antalet filmer som kom in till polisen ökade från 160 filmer 2007 till 210 filmer 2008.

I och med kartläggningen av kamerorna så kan polisen hjälpa till exempel butiksinnehavare rikta kamerorna på rätt sätt. Ofta sitter dom i motljus och för långt upp vilket gör att bilderna inte går att använda.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".