Medan industrijobben tryter är det gott om sommarjobb inom vården. Foto: Nina Varumo/SvD/Scanpix
KRONOBERG

Många sommarjobb inom vården

Trots lågkonjunktur och en allt mer ansträngd arbetsmarknad så finns det gott om sommarjobb inom vården och omsorgen i länet.

Det nyöppnade Carema Evelid vårdbostäder har stort behov av undersköterskor och de ser att många som tidigare jobbat inom landstinget nu söker jobb nu inför sommaren.

– Vi har haft många arbetslösa som sökt sig till oss, säger Isak Ceder, som är verksamhetschef på Carema vårdbostäder i Växjö.

Isak Ceder ser fördelen med att folk kommer från landstinget in i verksamhet när vårdtagarna kommer direkt från lasarettet.

Arbetslösa söker sommarjobb
Det finns fortfarande gott om sommarjobb inom vården och söktrycket är ungefär som tidigare år trots att den totala arbetslösheten ökar i länet.

Det nya är att det inte bara är personer från utbildningarna som söker sig till vården för att få sommarjobb. Även de som tidigare arbetat inom vård och omsorg söker jobb till sommaren, något som gynnar de privata vårdbolagen i länet. Och någon lågkonjunktur känns inte av än när det handlar om sommarjobben, säger Stefan Ämtvall från Arbetsförmedlingen.

– Det är snarare politiska beslut som gör att kommuner och landsting får mer pengar som påverkar jobben, än lågkonjunkunkturen i sig, säger Stefan Ämtvall.

Vill ha trygg anställning
Stefan Ämtvall tillägger att det finns gott om sommarjobb inom vården. Men Maria Kullberg från Vislanda som är en av många arbetslösa undersköterskor, vill hellre ha en trygg anställning.

– Det finns väl inte så jättemycket mer än sommarjobb och jobb som timvikarie. Jag vill helst ha anställning säger hon.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".