Hela Sverige ska leva kräver pengar till landsbygden från vindkraftverken. Foto: Björn Larsson Ask/SvD/Scanpix
Sverige/Kronoberg

Landsbygden kräver pengar från vindkraften

Kronoberg är ett av de skogslän som lockar till sig företag som satsar på vindkraft. Nu kräver rörelsen Hela Sverige ska leva att landsbygden ska få återbäring från vindkraften.

Hela Sverige ska leva kräver att en del av avkastningen från vindkraftverken återförs till bygden eftersom de menar att livsmiljön påverkas.

I ett pressmeddelande skriver verksamhetschefen Staffan Bond att en obligatorisk återbäring på minst 0,5 procent av bruttoersättningen för elproduktionen är rimlig och att den ska gå till de lokala utvecklingsgrupperna i de bygder som påverkas, i form av något som kallas bygdepeng.

– Vi förutsätter att regeringen inser betydelsen av våra krav och tar hänsyn till dem. Både i den samlade landsbygdsstrategi som presenteras i slutet av februari, och i den klimat- och energiproposition som kommer under våren, säger Staffan Bond, verksamhetschef för Hela Sverige ska leva.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".