Växjö

Staden ska bli säkrare

Växjö kommun håller på att planera hur staden kan bli säkrare. Bland annat håller just nu planeringschefen i Växjö, Kristina Thorvaldsson, på att skriva en ansökan om pengar, för att göra stråket från centrum, förbi Spetsamossen och bort mot Araby säkrare.

Många som går genom Spetsamossen känner sig otrygga, säger Kristina Thorvaldsson.

– Det är ju jättetråkigt att det är så. Det är en väldigt fin plats i stan men den har fått leva ganska undanskymt.

Nu finns planer på att bygga en ny skatepark för ungdomar på Spetsamossen och en del andra åtgärder ska genomföras för att göra området tryggare?

Hur kan en skatepark öka tryggheten?

– Den hjälper till att få folk i rörelse och genom att arrangera andra evenemang får området en annan klang i folks öron, svarar Kristina Thorvaldsson.

Ett annat område som är prioriterat är det gamla smalspåret mellan Växjö centrum och Sandsbro. Smalspåret ska nu breddas och hela sträckan ska få belysning.

Dessutom ska Teaterparken och Teatertorget mitt i centrum bli säkrare.

– Vi ska ta bort vissa buskage för att platsen ska bli finare och vi ska se över belysningen.

Är detta en otrygg plats?

– Ja, många upplever den så men det finns många fördelar i och med Konsthallen till exempel. Kanske kan den flytta ut i parken, säger Kristina Thorvaldsson.

Hur mycket kommer det här projektet att kosta?

– Det vet vi inte än men det handlar om flera miljoner.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".