De nya a-kassereglerna gör att färre kan vara deltidsbrandmän, menar räddningschef Mats Johansson. Foto: Lars-Peter Hielle/SR Kronoberg
Uppvidinge/Lessebo/Tingsryd

Brandmän kritiserar a-kasseregler

Räddningstjänsten Östra Kronobergs ställföreträdande räddningschef Mats Johansson har skrivit ett brev skrivit till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin där han riktar skarp kritik mot de nya a-kassereglerna.

Uppdaterad kl 15:16

De nya reglerna innebär att deltidsbrandmän som blir av med sitt ordinarie jobb, bara får ersättning från a-kassan under en kortare tid. Efter 75 dagar förlorar de rätten att stämpla upp till heltid i a-kassan. Därmed kan de tvingas lämna sitt deltidsjobb på räddningstjänsten för att få ut full a-kassa. Då tvingas de välja om de ska stanna kvar i brandkåren och mista a-kassan eller sluta och få full ersättning.  

– Detta är en katastrof för räddningstjänsterna för vi har redan stora problem att rekrytera deltidsbrandmän, säger Mats Johansson.

Sämre brandsäkerhet
De nya deltidsreglerna i a-kassan gör att arbetslösa deltidsbrandmän hamnar i kläm. Varje gång de åker på en utryckning, eller en övning, räknas det som deltidsarbete.

För de flesta är valet givet av ekonomiska skäl. Det befaras skapa bekymmer för bemanningen och brandsäkerheten.

Undantag från reglerna
Mats Johansson föreslår därför att deltidsbrandmän ska undantas från vissa av de nya a-kassereglerna:

– Brandmän ställer upp på sin fritid för att hjälpa människor och då är det viktigt att samhället ställer upp för brandmännen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterade på torsdagen frågan om deltidsbrandmännen. Han vill inte ge några löften utan hänvisar till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".