Växjö

Ingen skriftlig rapport om dålig arbetsmiljö

Efter en arbetsmiljöutredning på informationsenheten på Växjö universitet fick informationschefen lämna sitt jobb. Men trots att universitetet är en statlig myndighet valde ledningen att bara få arbetsmiljöutredningen, som kostade 235 000 kronor, redovisad muntligt av konsulten. Någon skriftlig rapport finns inte.

Det var under våren 2008 som huvudskyddsombudet begärde en arbetsmiljöutredning på informationsenheten vid Växjö Universitet. Anledningen var att många på avdelningen mådde dåligt, flera hade slutat och kritiken riktades mot informationschefen Charlotte Helmersson och hennes ledarskap.

I höstas var utredningen som gjordes av en extern konsult klar. Den kostade 235 000 kronor och resultatet blev att Charlotte Helmersson fick lämna sitt uppdrag, på förslag av konsulten som gjorde arbetsmiljöutredningen.

Inte på papper
Men exakt vad som kom fram i intervjuerna och hur kritiken såg ut, kan ingen kontrollera.

Universitetsledningen valde att bara få slutsatserna från den kvinnliga konsulten redovisade muntligt, trots att unvisitetet är en statlig myndighet och trots att en chef fick lämna sitt uppdrag med stöd av arbetsmiljöutredningen.

– Samtliga berörda fick den informationen i form av hennes slutsatser och förslag på åtgärder i den muntliga redovisningen, så vi såg inget skäl att gå vidare med en skriftig sådan, säger Johan Sterte, rektor på Växjö universitet.

Ställs det inte högre krav på öppenhet och dokumentation vid en statlig myndighet?

– Jag tycker vi jobbar med en väldig stor öppenhet i stort sett alla frågor, svarar Johan Sterte.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".