Teater, film och konst är några av de områden som berörs av den statliga kulturutredningen. Foto: Jocke Wallgren/SR Kronoberg
Kronoberg

"Kulturpolitiken blir mer demokratisk"

På torsdagen presenterades den statliga kulturutredningen som ska ge Sverige en ny kulturpolitik. Bland annat ska mer makt flyttas ut regionalt. Erica Månsson, som är vd för det nya bolaget Kulturparken Småland säger att det här kommer att ställa krav på politikerna.

– Det kommer att kräva större engagemang på regional nivå från Regionförbundets politiker i första hand och jag tror att det också kommer att ge utrymme för nysatsningar inom områden som vi är starka på just här, säger Erica Månsson.

Det är första gången som en borgerlig regering presenterar en kulturutredningen. Ett och ett halvt år har det tagit för utredaren att bli klar och förutom att en del av makten över kulturpolitiken flyttas från statlig till regional nivå blir det också färre myndigheter inom kulturområdet.

Erica Månsson anser också att utredningen står för något nytt:

– Jag tror att kulturpolitiken blir mer demokratisk. Man får ett tydligare underifrånperspektiv, säger hon.

Finns det något som inte är bra?

– Det kan ju bli så att staten drar ner på sina anslag. Det står naturligvis inte i utredningen men det skulle kunna bli följden, säger Erica Månsson.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".