Mannen som ringde uppgav sig komma från en försäkringsbolag. Foto: Claus Gertsen/Scanpix
Kronoberg

Utgav sig för att sälja försäkringar

En man från Kronobergs län har polisanmält att han har utsatts för ett bedrägeriförsök. En telefonförsäljare försökte få mannen att lämna ut sitt bankkontonummer och när han vägrade lade personen i andra änden på luren.

Sveriges Radio Kronoberg har pratat med mannen och han berättar att personen som ringde presenterade sig som säljare för ett för mannen okänt försäkringsbolag.

Han var först intresserad av produkten som erbjöds men när personen i andra som ringde ville ha hans bankkontonummer så sade han nej. Då lade telefonförsäljaren på. Händelsen är nu polisanmäld.

Försök till  bedrägeri
– Det kan röra sig om någon form av försök till bedrägeri, säger kriminalinspektör Bengt Adolfsson.

Den utsatta mannen vill vara anonym men han säger att han hoppas att andra nu tänker till ifall de blir uppringda och uppmanade att lämna ifrån sig uppgifter som företagen egentligen inte borde ha någon nytta av.

Tekniken utvecklas
Det är inte helt ovanligt med den här typen av brottslighet, berättar Bengt Adolfsson.

– Bedrägerierna med kontokort och kontonummer och sådant här kan man säga ökar ju mer tekniken vidareutvecklas.

När ska man dra öronen åt sig?

– Det är när de börjar fråga om personliga förhållanden och saker som egentligen inte rör ärendet. Då är det väl dags att lägga på luren, säger Bengt Adolfsson.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".