Kronoberg

Risk för dubbla mediciner ska undvikas

Patientjournalsystemen på privata vårdcentraler ställer till med problem på sjukhusen eftersom landstinget använder ett annat journalsystem. Men i och med vårdvalet så kommer snart de privata vårdcentralerna och landstinget att kunna se varandras journaler.

Tidigare har det funnits en risk för att sjukhuspersonalen inte har kunnat se vilken medicin en patient har fått genom sin vårdcentral.

– Det kan vara läkemedel som patienten inte tål. Patienten kommer inte ihåg att han eller hon har fått läkemedlet och så skriver personalen på sjukhuset ut den igen. Det kan leda till en allergisk chock, säger Agneta Andersson, verksamhetschef på medicinkliniken i Ljungby.

Ändring i och med vårdvalet
Att de privata vårdcentralerna har andra journalsystemen än landstinget gör att sjukhuspersonalen inte kan se vilka mediciner patienterna har fått och det ställa till med problem.

Men det är snart historia. Från och med den första mars i år ska alla privata vårdcentraler ha möjlighet att ingå i samma journalsystem som idag används på landstingets sjukhus och vårdcentraler.

– Nu när vi går in i vårdvalet kräver vi av de privata vårdgivarna att de måste ansluta sig till detta, säger Ove Lövqvist, som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Landstinget Kronoberg.

Det är bland annat lagstiftningen som har förändrats och som gjort att det nu går att ha ett gemensamt journalsystem.

Alla ska vara med
Samtliga privata vårdcentraler som varit med i vårdvalet kommer att ingå i journalsystemet som landstinget hjälper till med att införa, säger Ove Lövqvist.

– Vi står för utbildning av personalen, vi står för dragningen av infrastrukturen och vi står för uthyrning av datorer, avslutar han.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".