Hanna Pettersson, projektledare och företagare i Mangabranschen. Foto: Angela Wiese
Kronoberg

Tjejer har svårt att starta eget

Unga kvinnor som funderar på att starta företag kan hindras av sin egen osäkerhet. I en enkät som organisationen Grrl Tech har gjort, säger mer än en tredjedel av tjejerna att de tror att deras kön påverkar möjligheten att starta eget.

Ett sjuttiotal unga män och kvinnor i länet har svarat på Grrl Techs enkät. De flesta är mellan 19 och 28 år. Mer än hälften av dem sa att de inte vet var de kan få stöd med att starta företag.

På frågan ”tror du att ditt kön påverkar/har påverkat dina möjligheter att starta företag?” svarade nästan en tredjedel av kvinnorna ja, jämfört med knappt en tiondel av männen.

Men det borde vara lika lätt för alla att starta eget, anser Hanna Pettersson, projektledare på Grrl Tech.

-Det vi har kommit fram till i kartläggningen är att den stora skillnaden mellan tjejer och killar när man startar företag, är att man som tjej väldigt ofta vill samla på sig en massa fakta. Man vill känna sig säker, man har inte det här ”att bara göra det”, säger Hanna Pettersson.

-Killar som har kommit på en idé bara kör igång, säger hon.

Vad är det för typ av information som tjejer behöver samla på sig?

-Information som man känner att man behöver samla på sig är sådant som moms, bokföring, hur funkar det att starta företag, vilken bolagsform, väldigt mycket fakta.

Leder det till att det sedan inte blir av att starta företag?

-Ja, säger Hanna Pettersson.

I djupintervjuer med unga kvinnor som redan har startat företag, sa flera att de i början var skrämda av all administration och bokföring.

Grrl Tech kommer nu att fortsätta arbeta med att hjälpa tjejer att komma igång. Hanna Pettersson, som själv driver företag, och bland annat håller kurser i den japanska serietecknarstilen Manga, säger att det behövs unga förebilder.

-Arbete med förebilder, med mentorskap, och aktiviteter som gör att man höjer tron på sig själv. Kan man identifiera sig med personer som har gjort det, och som har lyckats, så tror vi väldigt mycket på att det är ett steg till att själv kunna göra det, säger Hanna Pettersson på Grrl Tech.


Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".