KRONOBERG

"Patienter drabbas när Landstinget smygsparar"

Landstingets dåliga ekonomi drabbar nu direkt patienterna. Det säger fackföreningen Kommunal som menar att politikernas medvetna taktik att inte nyanställa personal på lediga tjänster, får mycket negativa konsekvenser för vården.

- Patienterna får inte den vården dom har rätt till eller förväntar sig, säger Ylva Bengtsson, klubbordförande på Kommunal.

Landstingets ekonomi är minst sagt ansträngd, men politikernas sparande har än så länge inte resulterat i några uppsägningar av fast landstingspersonal.

Istället, som Kommunals Ylva Bengtsson uttrycker det, ”smygsparar” landstinget genom att inte tillsätta tjänster när någon exempelvis går i pension, är graviditets- eller studieledig.
Och det är inte bara patienterna som mår sämre när personalen minskar. Även de anställda som blir kvar får en mycket svårare situation att hantera, enligt Ylva Bengtsson.
- Dom behöver vara flera för dom orkar inte. Medlemmarna är frustrerade, säger Bengtsson.

41 tjänster borta
Enligt personalchefen, Göran Lindros har Landstinget Kronoberg sparat 15 miljoner kronor när 41 tjänster försvunnit på detta sätt att spara. I praktiken innebär det en minksning med 24 underskötesketjäsnter och 16 sjukskötersketjänster på länets båda lasarett.
Förutom sämre patientvård och frustation hos de anställda gör neddragnignarna också att inga unga medarbetar kommer in, vilket också är ett stort problem.
- Vi kallar det för tyst kompetens vilket innebär att dom som har jobbat länge har mycket erfarenhet som dom vill lämna över. Det finns ingen att lämna det till, påpekar Ylva Bengtsson.
- Och tyvärr fortsätter det säkert. Diskussioner kommer tas om kommande pensionsavgångar ska ersättas. Det är inte alls bra, avslutar Ylva Bengtsson på Kommunal.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".